Udka z kurczaka w panierce... z kuskusem

1 comment




Pewnie się domyślacie, dlaczego ten przepis akurat jest następny po rosole ;) Tak tak wykorzystujemy tu udka z rosołu do innego dania ;) A tutaj przepis na to danie :

Udka z kurczaka w panierce... z kuskusem


Składniki


  • 2 małe udka z kurczaka ( mogą być z gotowania rosołu też ;) )
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • pietruszka
  • przypawy do kurczaka, w tym curry
  • drobna włoszczyzna suszona
  • pieprz i sól do smaku
  • słodka papryka
  • tłuszcz do smażenia może być np oliwa z oliwek
  • ok pół szklanki kaszki kuskus

Przygotowanie:


Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać, a miedzyczasie do miseczki wbić jajko a do niego dodać trochę soli pieprzu słodkiej papryki, curry i rozbić jajko w miseczce widelcem. Udka kurczaka lekko oprószyć przyprawą do kurczaka (według uznania), na osobny talerzyk wsypać bułkę tartą, po kolei maczać udka najpierw w jajku potem w bułce, i kłaść na rozgrzany olej. Zagotować wodę w czajniku do miseczki wsypać pół szklanki kuskusu, i dosypać do niego trochę curry, drobnej włoszczyzny, ewentualnie dodać trochę bulionu, zalać wrzątkiem żeby wody było trochę więcej niż kuskusa, przykryć miseczkę talerzykiem, odczekać 3-5 minut, przemieszać widelcem znowu przykryć, przyszykować duży płaski talerz, wyłożyć na niego kuskus i dodać udka z patelni, udekorować kuskus pietruszką, Smacznego :)




Smacznego :)
Next PostNowszy post Previous PostStarszy post Strona główna

1 komentarz:

  1. No pięknie! A dodałeś do kuskusa troszkę cytryny ? Jest pietruszka więc musi być dobrze. Brawo Pablo!

    OdpowiedzUsuń