Pieczone plastry z cukinii w panierce

Leave a Comment


Cukinia dziś królowała na patelni

A tutaj przepis na to danie :


Składniki


  • 1 duża cukinia
  • 1-2 jajek
  • bułka tarta
  • przyprawy (sól,pieprz kolorowy,przyprawa uniwersalna typu "warzywko")
  • oliwa lub olej do smażenia



Przygotowanie:


Do miseczki (najlepiej niskiej ale szerokiej, żeby więcej plasterków naraz zamoczyć w jajku) wbijamy 1-2 jajka w zależności od wielkości cukinii i ilości przewidywanych porcji, ubijamy jajka w miseczce dodajemy sól, pieprz, trochę warzywka, można też dodać trochę curry. Cukinię umyć pod bieżącą wodą,pokroić w dość grube plastry, obrać ze skórki, ułożyć na osobnym talerzu, posypać je trochę solą (oddadzą w tej sposób trochę wody). Na patelnię wlać trochę oliwy bądź oleju, w osobnej miseczce nasypać trochę bułki tartej, i po kolei maczać plastry cukinii w jajku i bułce tartej, kładąc potem na rozgrzany olej, można polać tak przygotowane placki sosem pomidorowym, lub ketchupem ;) Smacznego !!




Next PostNowszy post Previous PostStarszy post Strona główna

0 komentarze:

Publikowanie komentarza