Tofu w panierce z otrębami z pikantnym sosem jogurtowym

Leave a Comment


To jest ogólnie moje pierwsze spotkanie z tofu, bardzo sceptycznie do niego podchodziłem. Ze względu na to, że moje dania są teraz wegetariańskie, tofu też musi się tutaj znaleźć :) Całkiem spontaniczny pomysł na smażone tofu wpadł mi do głowy niedawno, ale wyszło smacznie ale jak to w mojej kuchnii dość ostro, przepis można zmodyfikować, nie dodając np. chrzanu wasabi :)

 Składniki

  • 1 ser tofu 250g, oczywiście nie w zależności od ilości osób 
  • 1 jajko
  • mąka
  • otręby pszenne
  • sos sojowy - kilka kropel
  • chińska przyprawa "pięć smaków"
  • sól i pieprz do smaku
  • słodko pikantny sos chilli- łyżeczka
  • ocet ryżowy, kilka kropel
  • pietruszka świeżo posiekana
  • koperek świeżo posiekany
  • chrzan wasabi w tubce (w zależności od potrzeb ja dodałem 1,5 cm z tubki do sosu i ok cm do jajka w którym obtoczone było tofu)
  • oliwa z oliwek lub inny tłuszcz do smażenia (na patelni beztłuszczowej oczywiście bez tłuszczu)
  • jogurt naturalny 2 łyżki
  • musztarda 2 łyżeczki

Przygotowanie:

Ser tofu kroimy w około centymetrowe plastry, międzyczasie w trzech naczyniach przygotowujemy rozbite jajko do którego dodajemy łyżkę sosu sojowego wymieszaną z odrobiną wasabi (opcjonalnie) , solą i pieprzem, przyprawą "pięć smaków" i pikantnym sosem chilli. Do tak powstałej mieszanki wkładamy plastry tofu i pozwalamu by nasiąkły w tym jajku, w pozostałych dwóch naczyniach przygotowujemy mąkę i otręby pszenne na panierkę. Możemy obtaczać tofu , najpierw w mące potem ponownie w jajku a potem w otrębach, postępujemy tak z wszystkimi plastrami tofu i odkładamy na talerz, Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej rzepakowy. W miseczce mieszamy 2 kopiate łyżki jogurtu naturalnego sporą ilość siekanej pietruszki i kopru, kilka kropel octu ryżowego i mieszankę sosu sojowego z wasabi (to wasabi gdzieś za mną krąży ostatnio ) dodajemy też 2 łyżeczki normalnej musztardy i jeśli ktoś chce zmienić smak, trochę przecieru pomidorowego :) Tofu smażymy z obu stron, do zrumienienia, podajemy na talerzu z przygotowanym sosem jogurtowym. Możemy też sos przygotować w osobnej miseczce i maczać w nim smażone tofu. To już jak kto woli :)

Smacznego !



Next PostNowszy post Previous PostStarszy post Strona główna

0 komentarze:

Prześlij komentarz