Fakes, grecka zupa z soczewicą... po mojemu

Leave a Comment

Przepis nie jest może zbyt odkrywczy bo wszędzie można znaleźć praktycznie taki sam przepis, mój jest lekko zmodyfikowany, ale myślę, że na pewno komuś zasmakuję :)


Składniki

  • 225 g  soczewicy zielonej lub brązowej
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 60 ml oliwy z oliwek 
  • 1 drobno posiekana cebula i marchew
  • 1 duża marchew, drobno pokrojona
  • 1 l wody
  • 1 szczypta oregano
  • 1 szczypta  rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • słodka i ostra papryka
  • kurkuma
  • łyżka sosu sambal oelek
  • sos sojowy
  • ocet winny
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 duży posiekany w kostkę pomidor
  • 1 szczypta soli i pieprzu do smaku

Sposób przygotowania

Soczewicę zalać wodą w garnku kilka cm ponad  jej poziom i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 10 minut, a następnie odsączyć soczewicę na sitku.

Do przygotowanego garnka wlać oliwę z oliwek i postawić na średnim ogniu. Dodać  do niej czosnek, cebulę i marchew, a następni smażyć w garnku mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodajemy wtedy  soczewicę, wodę, oregano, rozmaryn i liście laurowe. Zagotowujemy wszystko i zostawiamy jeszcze 10 minut na wolnym ogniu. Przygotowujemy międzyczasie mieszankę przecieru pomidorowego soli pieprzu i posiekanego w kostkę pomidora, Moją modyfikacją tej potrawy było dodanie jej ostrości więc dodałem sosu sambal oelek i ostrej papryki całośc przyprawiłem sosem sojowym,kurkumą i octem winnym.Tak powstałą mieszankę dodać do zupy.  Przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż soczewica zmięknie (30 do 40 minut), mieszając od czasu do czasu w garnku. w razie potrzeby dolać wody...
Smacznego :)

Next PostNowszy post Previous PostStarszy post Strona główna

0 komentarze:

Prześlij komentarz