Owoce morza w sosie pomidorowym z naturalnym ryżem

Leave a Comment


 Składniki

  • mieszanka owoców morza lub krewetki 250g
  • łyżka sosu sojowego
  • mąka ziemniaczana -1-łyżeczka
  • przecier pomidorowy, kopiata łyżka
  • oliwa lub olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • czosnek 2 ząbki
  • 1 średnia cebula
  • świeża natka pietruszki
  • 1 woreczek ryżu naturalnego lub brązowego
  • opcjonalnie chrzan  wasabi, sos chili słodko-pikantny

Przygotowanie:

Ryż w woreczku ugotować w wodzie lekko osolonej wcześniej doprowadzonej do wrzenia. czosnek i cebulę drobno posiekać, na patelni rozgrzać tłuszcz, zeszklić na niej czosnek i cebulę, wrzucić do niej mieszankę owoców morza i trochę poddusić. W tym czasie w osobnej miseczce wymieszać łyżkę sosu sojowego, łyżeczkę  mąki ziemniaczanej, a po połączeniu ich dodać łyżkę kopiatą przecieru pomidorowego i wszystko połączyć, w miarę potrzeby dodać trochę wody i pozostałe przyprawy np pieprz, sos chilli, albo chrzan wasabi. Gdy z owoców morza (lub samych krewetek jak kto lubi) odparuje woda i zredukuje się dość znacznie, można dodać tak przygotowaną mieszankę na patelnię energicznie mieszając bo sos szybko gęstnieje. Sos od razu podawać z ryżem. Posypać po wierzchu świeżo posiekaną pietruszką. Prosty przepis ale smaczny :)

Smacznego !



Next PostNowszy post Previous PostStarszy post Strona główna

0 komentarze:

Publikowanie komentarza