Spaghetti ze szparagami w sosie serowo-koperkowym

Leave a Comment

Składniki


  • odpowiednia ilość makaronu spaghetti w zależności od porcji
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • pęczek szparagów zielonych
  • bazylia (w tym świeża), zioła prowansalskie
  • świeży i suszony koperek, dość sporo
  • ser mascarpone (ja użyłem 6 łyżek)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek, lub olej rzepakowy do smażenia
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Makaron spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie wcześniej doprowadzonej do wrzenia. W innym garnku zagotować odpowiednio szparagi, wcześniej odcinając od nich zdrewniałe końcówki, zielonych szparagów w odróżnieniu od białych nie trzeba obierać ze skórki.

 Na patelnie wylać oliwę, Czosnek drobno posiekać i podsmażyć na patelni na rozgrzanej oliwie, dodać do niego trochę posiekanego kopru i suszony tymianek i bazylię, podsmażyć wszystko razem.po zeszkleniu cebuli i podsmażeniu czosnku dodać na patelnię sera mascarpone, kilka łyżek, w zależności od pożądanej konsystencji i ilości sosu. Dodać dużo posiekanego świeżego koperku, wymieszać wszystko razem i dodać dwie łyżki śmietany 18% i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać.

Ugotowane szparagi odsączyć i pokroić na 3 części, sprawdzić wcześniej czy nie pozostały w nich jakieś włókniste, zdrewniałe części, dodać tak pokrojone szparagi do sosu, można zostawić kilka szparagów osobno do dekoracji na talerzu. mieszamy całość sosu ostrożnie, gdyż szparagi łatwo się rozpadaja, są  bardzo delikatne. przyprawić solą i pieprzem do smaku, ewentualnie można dodać odrobinę wody jeśli sos jest zbyt gęsty i odpowiednio ją zredukować.

Na wyłożony wcześniej na talerz makaron, wylewamy tak powstały sos na makaron na środku i posypujemy świeżo siekanym koperkiem i układamy świeże listki bazylii.

Smacznego !

Pablo znowu gotuje :D



Next PostNowszy post Previous PostStarszy post Strona główna

0 komentarze:

Prześlij komentarz