Zapiekanki z pieczarkami i serem camembert - nie do końca klasyczne

1 comment


Składniki

  • bagietki, w zależności od ilości osób
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • pieczarki 
  • bazylia (w tym świeża),
  • zioła prowansalskie, 
  • 1 średni pomidor
  • zielone lub czarne oliwki
  • przyprawa do pizzy
  • zielona cebulka
  • ser camembert
  • przecier pomidorowy, lub pomidory z puszki które poddajemy obróbce termicznej 
  • sól pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek, lub olej rzepakowy do smażenia
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Na rozgrzany na patelni olej lub oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i cebulkę. Smażymy do zeszklenia. Wcześniej myjemy i przygotowujemy pieczarki, krojąc je w średniej grubości plasterki, tak przygotowane plasterki wrzucamy na patelnię z cebulką i czosnkiem. Do smażenia dodajemy zioła prowansalskie i bazylię , przyprawiamy solą i pieprzem. 

W kubku lum małym rondelku, przygotowujemy sos, dodając do przecieru pomidorowego ulubione zioła w tym prowansalskie, odrobinę oliwy, ja dodałem kilka suszonych pomidorów. Składniki sosu dokładnie mieszamy, by miał dość zwartą i gęstą konsystencję.

W tym czasie sprawdzamy czy pieczarki są odpowiednio usmażone, jeśli tak zabieramy się za przygotowanie zapiekanek.bagietki kroimy na pół, najpierw obie połówki smarujemy sosem , sos na spodzie to typowe dla pizzy np. na sos wykładamy kolejno pieczarki, plasterki sera camembert, na końcu plasterki pomidora i oliwki, po wierzchu posypujemy przyprawą do pizzy i pieczemy w piekarniku o temperaturze 200 stopni cały czas doglądając jak się upiekły.

Po upieczeniu wykładamy na talerz i posypujemy na wierzchu, zieloną cebulką.


Smacznego !

Next PostNowszy post Previous PostStarszy post Strona główna

1 komentarz:

  1. Zapiekanki to klasyk sam w sobie. Twoje może nie są klasyczne na naszej ojczystej ziemi, ale jakie pyszne!

    OdpowiedzUsuń