Składniki
- 1l bulionu, lub wywaru z 2 kostek rosołowych
- 4 średnie cebule
- 1 ząbek czosnku
- twardy ser żółty
- 4 łyżki oleju
- łyżka masła
- chleb do przygotowania grzanek, lub bagietka
- sól i pieprz
- tymianek
- pietruszka
- słodka lub ostra papryka (taka moja zmiana)
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroimy w plastry i przesmażamy na złoto na silnie rozgrzanym maśle z olejem. Zalewamy wywarem i doprawiamy. Wrzucamy posiekany czosnek i przyprawy. Gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu.Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę chleb lub bagietkę aż dobrze aż do zrumienienia.Zupę przelewamy do kamionkowych naczyń. Na wierzchu kładziemy wcześniej przygotowane grzanki ścieramy na wierzch ser i zapiekamy w dobrze nagrzanym piekarniku, aż do stopienia sera (ja użyłem mikrofali ale też dała radę)Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz