Składniki
- ponad szklanka makaronu penne (rurki)
- 1 średnia cebula
- ok 150g mięsa mielonego
- bazylia, tymianek, oregano, zioła prowansalskie
- świeża natka pietruszki
- świeże pomidory , bądź z puszki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- twardy żółty ser
- kilka czarnych lub zielonych oliwek
- oliwa lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni na odrobinie oliwy, dodać oliwki , podsmażyć razem z cebulką, dodać mięso mielone podczas smażenia mieszać aby nie było zbite w jedną kulę, po podsmażeniu na patelnie wrzucić pomidory, 2 łyżki przecieru pomidorowego przyprawy (bazylię, oregano, zioła prowansalskie, tymianek) i świeżą pietruszkę, można dodać trochę wody, gdy już wszystko się dobrze ze sobą połączy i zredukuje się odpowiednio woda, na wyłożony wcześniej na talerz makaron, wylewamy tak powstały sos, na koniec na wierzch ścieramy twardy ser żółty, i posypujemy świeżą posiekaną pietruszką.Smacznego !
Prawie :) Widzę , że coraz więcej gotujesz i odważnie do tego podchodzisz :) To dobrze. A makarony to u mnie podstawa. Kocham kocham kocham :) W złej szerokości geograficznej mnie bocian zrzucił. Powinnam była spaść na ziemię we Włoszech!
OdpowiedzUsuńZaczynam gotować coraz lepiej, w swojej kuchni używam dużo aromatycznych przypraw i eksperymentuje w kuchni ;)
Usuń