Penne z sosem prawie neapolitańskim

2 comments

Składniki


  • ponad szklanka makaronu penne (rurki)
  • 1 średnia cebula
  • ok 150g mięsa mielonego
  • bazylia, tymianek, oregano, zioła prowansalskie
  • świeża natka pietruszki
  • świeże pomidory , bądź z puszki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • twardy żółty ser
  • kilka czarnych lub zielonych oliwek
  • oliwa lub olej do smażenia



Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni na odrobinie oliwy, dodać oliwki , podsmażyć razem z cebulką, dodać mięso mielone podczas smażenia mieszać aby nie było zbite w jedną kulę, po podsmażeniu na patelnie wrzucić pomidory, 2 łyżki przecieru pomidorowego przyprawy (bazylię, oregano, zioła prowansalskie, tymianek) i świeżą pietruszkę, można dodać trochę wody, gdy już wszystko się dobrze ze sobą połączy i zredukuje się odpowiednio woda, na wyłożony wcześniej na talerz makaron, wylewamy tak powstały sos, na koniec na wierzch ścieramy twardy ser żółty, i posypujemy świeżą posiekaną pietruszką.

Smacznego !



Next PostNowszy post Previous PostStarszy post Strona główna

2 komentarze:

  1. Prawie :) Widzę , że coraz więcej gotujesz i odważnie do tego podchodzisz :) To dobrze. A makarony to u mnie podstawa. Kocham kocham kocham :) W złej szerokości geograficznej mnie bocian zrzucił. Powinnam była spaść na ziemię we Włoszech!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaczynam gotować coraz lepiej, w swojej kuchni używam dużo aromatycznych przypraw i eksperymentuje w kuchni ;)

      Usuń