Składniki
- 8 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki kakao
- 6 łyżek mleka
- 6 łyżek oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 duże jabłka
- cynamon
- cukier puder
- ubite białko z jednego jajka
- konfitura lub dżem do przełożenia ciasta np z dyni
Przygotowanie:
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia najpierw przesiewamy do miseczki w której będziemy mieszali składniki po czym dodajemy pozostałe składnki w tym jajka i wszystko dokładnie mieszamy, można dodać do masy rodzynki itp. . Jabłka kroimy w plasterki i wrzucamy do miseczki w której posypujemy je odrobiną cukru i cynamonem, tak przygotowane jabłka wkładamy do naczynia żaroodpornego na dno, i zalewamy białkiem ubitym z odrobiną cukru pudru, następnie wlewamy przygotowane ciasto i wstawiamy do mikrofali na najwyższą moc na ok 10-15 min, czas pieczenia jest dłuższy ze względu na obecność jabłek ;) ciasto przekroić na pół i pomiędzy wierzch a spód dodać konfiturę, która nada jeszcze lepszy smak całości, po ostudzeniu ciasta możemy obsypać cukrem pudremSmacznego ! Ciasto jest idealnym dodatkiem do porannej kawy ;)
Ciasto przetestowane na ludziach, wszyscy żyją i im smakowało ;)
OdpowiedzUsuńCiasto może i jak przetestuję :) Bo wizja szybkości mnie poraża :)
OdpowiedzUsuń