Naleśniki kakaowe z cynamonem, z konfiturą jeżynową, polane sosem wiśniowym i obsypane wiórkami czekolady
Składniki
- szklanka mąki
- szklanka mleka
- jajko
- łyżka oleju
- trochę soli, i/lub cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka kakao
- cynamon
- cukier puder
- sos owocowy np. wiśniowy
- gotowe wiórki czekoladowe lub czekolada w kostkach
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
w miseczce wymieszać dobrze szklankę mąki, szklankę mleka, jajko,łyżkę oleju, z odrobiną proszku do pieczenia, na jednolitą masę o odpowiedniej konsystencji dodać kopiatą łyżeczkę kakao i cynamonu według uznania, na patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia, wlewać masę naleśnikową na patelnie trzeba od środka a ruchem patelni rozprowadzić po całości, by naleśniki były jak najcieńsze,no i najtrudniejsza sztuka, którą już opanowałem, przewrotka naleśnika w powietrzu na drugą stronę na patelni ;) jak już upieczemy naleśniki z obu stron wykładamy na talerz, czynność powtarzamy aż nam się skończy całe ciasto. No to zabieramy się za nadziewanie,tym razem to konfitura jeżynowa królowała tutaj, zawinięte naleśniki z konfiturą można posypać cukrem pudrem, przesiewając go przez drobne sitko a następnie polać sosem owocowym według uznania i posypać wiórkami czekolady np. startej na tarce o średnich oczkach ... voilà :) Smacznego !
Pablo widzę, że dobrze się u Ciebie kulinarnie dzieje :) Uwielbiam wszystkie naleśniki! Twoje wyglądają kusząco :)
OdpowiedzUsuńOj dzieje się bardzo sporo ;) Te naleśniki smakują nawet lepiej niż wyglądają ;)
OdpowiedzUsuń