Składniki
- bagietki, w zależności od ilości osób
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- pieczarki
- bazylia (w tym świeża),
- zioła prowansalskie,
- 1 średni pomidor
- zielone lub czarne oliwki
- przyprawa do pizzy
- zielona cebulka
- ser camembert
- przecier pomidorowy, lub pomidory z puszki które poddajemy obróbce termicznej
- sól pieprz do smaku
- oliwa z oliwek, lub olej rzepakowy do smażenia
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Na rozgrzany na patelni olej lub oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i cebulkę. Smażymy do zeszklenia. Wcześniej myjemy i przygotowujemy pieczarki, krojąc je w średniej grubości plasterki, tak przygotowane plasterki wrzucamy na patelnię z cebulką i czosnkiem. Do smażenia dodajemy zioła prowansalskie i bazylię , przyprawiamy solą i pieprzem.W kubku lum małym rondelku, przygotowujemy sos, dodając do przecieru pomidorowego ulubione zioła w tym prowansalskie, odrobinę oliwy, ja dodałem kilka suszonych pomidorów. Składniki sosu dokładnie mieszamy, by miał dość zwartą i gęstą konsystencję.
W tym czasie sprawdzamy czy pieczarki są odpowiednio usmażone, jeśli tak zabieramy się za przygotowanie zapiekanek.bagietki kroimy na pół, najpierw obie połówki smarujemy sosem , sos na spodzie to typowe dla pizzy np. na sos wykładamy kolejno pieczarki, plasterki sera camembert, na końcu plasterki pomidora i oliwki, po wierzchu posypujemy przyprawą do pizzy i pieczemy w piekarniku o temperaturze 200 stopni cały czas doglądając jak się upiekły.
Po upieczeniu wykładamy na talerz i posypujemy na wierzchu, zieloną cebulką.
Smacznego !
Zapiekanki to klasyk sam w sobie. Twoje może nie są klasyczne na naszej ojczystej ziemi, ale jakie pyszne!
OdpowiedzUsuń