Przepis nie jest może zbyt odkrywczy bo wszędzie można znaleźć praktycznie taki sam przepis, mój jest lekko zmodyfikowany, ale myślę, że na pewno komuś zasmakuję :)
Składniki
- 225 g soczewicy zielonej lub brązowej
- 1 duży ząbek czosnku
- 60 ml oliwy z oliwek
- 1 drobno posiekana cebula i marchew
- 1 duża marchew, drobno pokrojona
- 1 l wody
- 1 szczypta oregano
- 1 szczypta rozmarynu
- 2 liście laurowe
- słodka i ostra papryka
- kurkuma
- łyżka sosu sambal oelek
- sos sojowy
- ocet winny
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 duży posiekany w kostkę pomidor
- 1 szczypta soli i pieprzu do smaku
Sposób przygotowania
Soczewicę zalać wodą w garnku kilka cm ponad jej poziom i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 10 minut, a następnie odsączyć soczewicę na sitku.
Do przygotowanego garnka wlać oliwę z oliwek i postawić na średnim ogniu. Dodać do niej czosnek, cebulę i marchew, a następni smażyć w garnku mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodajemy wtedy soczewicę, wodę, oregano, rozmaryn i liście laurowe. Zagotowujemy wszystko i zostawiamy jeszcze 10 minut na wolnym ogniu. Przygotowujemy międzyczasie mieszankę przecieru pomidorowego soli pieprzu i posiekanego w kostkę pomidora, Moją modyfikacją tej potrawy było dodanie jej ostrości więc dodałem sosu sambal oelek i ostrej papryki całośc przyprawiłem sosem sojowym,kurkumą i octem winnym.Tak powstałą mieszankę dodać do zupy. Przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż soczewica zmięknie (30 do 40 minut), mieszając od czasu do czasu w garnku. w razie potrzeby dolać wody...
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz