Penne z klopsikami w sosie pomidorowym z warzywami
Składniki
- makaron penne
- mięso mielone wieprzowe
- 1 jajko
- rozmoczona czerstwa bułka
- pieprz i sól
- bułka tarta
- warzywa (marchewka,cebula,por,pomidor,cukinia)
- twardy ser w kostce
- zioła prowansalskie, bazylia
- kropla sosu sojowego
łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Do miseczki z mięsem mielonym rozdrobnić rozmoczoną czerstwą bułkę, jajko, dodać świeżo zmielonego pieprzu, wymieszać dokładnie składniki i uformować klopsiki, które obtaczamy w bułce tartej. Warzywa kroimy w cienkie plasterki, a pomidory w większą kostkę, Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa,klopsiki podsmażamy razem z podsmażonymi warzywami, można dolać odrobinę wody i dusić wszystko pod przykryciem do redukcji wody. W osobnym garnku zagotowujemy wodę i do gotującej wrzucamy penne i gotujemy aldente. Po odpowiedniej redukcji do sosu wlewamy pomieszane z odrobiną wodu kroplę sosu sojowego i łyżkę mąki ziemniacznej to zagęści powstały sos, dodajemy też zioła prowansalskie i trochę bazylii, Na talerz wykładamy ugotowany makaron i dodajemy klopsiki w sosie z warzywami, na wierzch ucieramy na tarce twardy ser... Smacznego !
Czyli że pulpeciki?
OdpowiedzUsuńPulpeciki ale nie tylko, zobacz przepis ;)
Usuń