Naleśniki z serem, i konfiturami
Składniki
- szklanka mąki
- szklanka mleka
- jajko
- łyżka oleju
- trochę soli, i/lub cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- masło do smażenia
Przygotowanie:
w miseczce wymieszać dobrze szklankę mąki, szklankę mleka, jajko,łyżkę oleju, z odrobiną proszku do pieczenia, na jednolitą masę o odpowiedniej konsystencji, na patelni rozgrzać kawałek masła, wlewać masę naleśnikową na patelnie trzeba od środka a ruchem patelni rozprowadzić po całości, by naleśniki były jak najcięższe,no i najtrudniejsza sztuka, którą już opanowałem, przewrotka naleśnika w powietrzu na drugą stronę na patelni ;) jak już upieczemy naleśnika z obu stron wykładamy na talerz , który najlepiej mieć blisko miejsca w którym smażymy, czynność powtarzamy aż nam się skończy całe ciasto. No to zabieramy się za nadziewanie, a nadzienie zależy już od waszej fantazji, konfitury, szpinak z fetą, twarożek... To już sobie sami wymyślicie :) Smacznego !
Skoro w naleśniki wchodzisz, to już jesteś stracony :) Wsiąkasz w gotowanie!
OdpowiedzUsuńAle na pewno by Ci zasmakowały ;) Mniam :)
UsuńJest i przepis ;)
Usuń