Pewnie się domyślacie, dlaczego ten przepis akurat jest następny po rosole ;) Tak tak wykorzystujemy tu udka z rosołu do innego dania ;) A tutaj przepis na to danie :
Udka z kurczaka w panierce... z kuskusem
Składniki
- 2 małe udka z kurczaka ( mogą być z gotowania rosołu też ;) )
- 1 jajko
- bułka tarta
- pietruszka
- przypawy do kurczaka, w tym curry
- drobna włoszczyzna suszona
- pieprz i sól do smaku
- słodka papryka
- tłuszcz do smażenia może być np oliwa z oliwek
- ok pół szklanki kaszki kuskus
Przygotowanie:
Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać, a miedzyczasie do miseczki wbić jajko a do niego dodać trochę soli pieprzu słodkiej papryki, curry i rozbić jajko w miseczce widelcem. Udka kurczaka lekko oprószyć przyprawą do kurczaka (według uznania), na osobny talerzyk wsypać bułkę tartą, po kolei maczać udka najpierw w jajku potem w bułce, i kłaść na rozgrzany olej. Zagotować wodę w czajniku do miseczki wsypać pół szklanki kuskusu, i dosypać do niego trochę curry, drobnej włoszczyzny, ewentualnie dodać trochę bulionu, zalać wrzątkiem żeby wody było trochę więcej niż kuskusa, przykryć miseczkę talerzykiem, odczekać 3-5 minut, przemieszać widelcem znowu przykryć, przyszykować duży płaski talerz, wyłożyć na niego kuskus i dodać udka z patelni, udekorować kuskus pietruszką, Smacznego :)
Smacznego :)
No pięknie! A dodałeś do kuskusa troszkę cytryny ? Jest pietruszka więc musi być dobrze. Brawo Pablo!
OdpowiedzUsuń