Zupa cebulowa z grzankami i serem

Leave a Comment


Składniki


  • 1l bulionu, lub wywaru z 2 kostek rosołowych
  • 4 średnie cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • twardy ser żółty
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • chleb do przygotowania grzanek, lub bagietka
  • sól i pieprz
  • tymianek
  • pietruszka
  • słodka lub ostra papryka (taka moja zmiana)

Przygotowanie:

Obraną cebulę kroimy w plastry i przesmażamy na złoto na silnie rozgrzanym maśle z olejem. Zalewamy wywarem i doprawiamy. Wrzucamy posiekany czosnek i przyprawy. Gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu.Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę chleb lub bagietkę aż dobrze aż do zrumienienia.Zupę przelewamy do kamionkowych naczyń. Na wierzchu kładziemy wcześniej przygotowane grzanki ścieramy na wierzch ser i zapiekamy w dobrze nagrzanym piekarniku, aż do stopienia sera (ja użyłem mikrofali ale też dała radę)

Smacznego!

Next PostNowszy post Previous PostStarszy post Strona główna

0 komentarze:

Prześlij komentarz