Jabłecznik z mikrofali z konfiturą z dyni

2 comments


Składniki


  • 8 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 duże jabłka
  • cynamon
  • cukier puder
  • ubite białko z jednego jajka
  • konfitura lub dżem do przełożenia ciasta np z dyni



Przygotowanie:

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia najpierw przesiewamy do miseczki w której będziemy mieszali składniki po czym dodajemy pozostałe składnki w tym jajka i wszystko dokładnie mieszamy, można dodać do masy rodzynki itp. . Jabłka kroimy w plasterki i wrzucamy do miseczki w której posypujemy je odrobiną cukru i cynamonem, tak przygotowane jabłka wkładamy do naczynia żaroodpornego na dno, i zalewamy białkiem ubitym z odrobiną cukru pudru, następnie wlewamy przygotowane ciasto i wstawiamy do mikrofali na najwyższą moc na ok 10-15 min, czas pieczenia jest dłuższy ze względu na obecność jabłek ;) ciasto przekroić na pół i pomiędzy wierzch a spód dodać konfiturę, która nada jeszcze lepszy smak całości, po ostudzeniu ciasta możemy obsypać cukrem pudrem

Smacznego ! Ciasto jest idealnym dodatkiem do porannej kawy ;)

Next PostNowszy post Previous PostStarszy post Strona główna

2 komentarze:

  1. Ciasto przetestowane na ludziach, wszyscy żyją i im smakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto może i jak przetestuję :) Bo wizja szybkości mnie poraża :)

    OdpowiedzUsuń