Naleśniki kakaowe z cynamonem, z konfiturą jeżynową, polane sosem wiśniowym i obsypane wiórkami czekolady

2 comments


Naleśniki kakaowe z cynamonem, z konfiturą jeżynową, polane sosem wiśniowym i obsypane wiórkami czekolady


Składniki


  • szklanka mąki
  • szklanka mleka
  • jajko
  • łyżka oleju
  • trochę soli, i/lub cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka kakao
  • cynamon
  • cukier puder
  • sos owocowy np. wiśniowy
  • gotowe wiórki czekoladowe lub czekolada w kostkach
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

w miseczce wymieszać dobrze szklankę mąki, szklankę mleka, jajko,łyżkę oleju, z odrobiną proszku do pieczenia, na jednolitą masę o odpowiedniej konsystencji dodać kopiatą łyżeczkę kakao i cynamonu według uznania, na patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia, wlewać masę naleśnikową na patelnie trzeba od środka a ruchem patelni rozprowadzić po całości, by naleśniki były jak najcieńsze,no i najtrudniejsza sztuka, którą już opanowałem, przewrotka naleśnika w powietrzu na drugą stronę na patelni ;) jak już upieczemy naleśniki z obu stron wykładamy na talerz, czynność powtarzamy aż nam się skończy całe ciasto. No to zabieramy się za nadziewanie,tym razem to konfitura jeżynowa królowała tutaj, zawinięte naleśniki z konfiturą można posypać cukrem pudrem, przesiewając go przez drobne sitko a następnie polać sosem owocowym według uznania i posypać wiórkami czekolady np. startej na tarce o średnich oczkach ... voilà :) Smacznego !
Next PostNowszy post Previous PostStarszy post Strona główna

2 komentarze:

  1. Pablo widzę, że dobrze się u Ciebie kulinarnie dzieje :) Uwielbiam wszystkie naleśniki! Twoje wyglądają kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj dzieje się bardzo sporo ;) Te naleśniki smakują nawet lepiej niż wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń