Pierogi z farszem z soczewicy i z farszem z kapustą i grzybami
Składniki
Ciasto
- ok. 400 g mąki
- 3 łyżki roztopionego masła
- jedno żółtko
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
Farsz (z soczewicy)
- ok.300g zielonej soczewicy
- papryka czerwona słodka
- zeszklona na patelni duża cebula
- pieprz i sól do smaku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1/2 łyżeczki łagodnego curry
Przygotowanie farszu(soczewica):
Dzień wcześniej soczewicę bardzo dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i zostawiamy, żeby się moczyła przez całą noc. Do nowego garnka wlewamy 2 szklanki wody. Wsypujemy tam płukaną na sitku soczewicę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i trochę soli. Gotujemy bez przykrycia od czasu do czasu mieszając, aż soczewica zacznie się rozpadać i powstanie gęsta papka. Wyjąć przyprawy i przestudzić.. Ugotowaną soczewicę odsączamy na sicie i po ostygnięciu mieszamy z podsmażoną cebulą i Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czerwoną papryką, po czym ucieramy ją na dość jednolitą masę.Farsz gotowy.
Farsz (kapusta i grzyby)
- grzyby suszone (w zależności od ilości farszu, ja użyłem więcej niż ich garść)
- kapusta kiszona (300g)
- ziele angielskie
- liść laurowy
- kminek
- sól i pieprz do smaku
- zeszklona na patelni duża cebula
Przygotowanie farszu(kapusta i grzyby):
Dzień wcześniej suszone grzyby bardzo dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i zostawiamy, żeby się moczyły przez całą noc. Nazajutrz gotujemy grzyby przez ok. 30 minut, i odcedzamy grzyby zachowując wywar.Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na masełku, aż się zezłoci.
Kapustę delikatnie odciskamy, wkładamy do garnka, wlewamy zachowany z gotowania wywar z grzybów, uzupełniamy zimną wodą tak, aby zakryła kapustę. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy, aż kapusta będzie miękka (ok. 30 minut). Ugotowaną kapustę musimy odsączyć i posiekać. Dodajemy do tak posiekanej kapusty, cebulkę i drobno pokrojone grzyby . Przyprawiamy solą i pieprzem, Pieprzu nie żalujemy.
Przygotowanie ciasta:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli. Na środku robimy dołek, dodajemy roztopione masło i żółtko. Zaczynamy mieszać dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite.
Rozwałkowujemy dość cienko (ok. 2 mm). Wycinamy za pomocą foremki lub szklanki koła. Nakładamy do nich przygotowane wcześniej farsze. Dobrze zaklejamy brzegi by się nie rozkleiły podczas gotowania. Gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do miski. Dodajemy zesmażoną na tłuszczu cebulkę, żeby pierogi się do siebie nie poprzyklejały. Pierogi możemy podzielić na mniejsze porcje i po zupełnym wystygnięciu, zamrozić, będą na później. Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz