Brązowy ryż z kurczakiem i warzywami w pikantnym sosie
Składniki
Marynata do kurczaka
- oliwa z oliwek
- curry
- sos sojowy
- musztarda
- sos słodko pikantny Tao Tao
- pieprz
- sól
- pietruszka
Reszta składników
- 1 pierś z kurczaka (w zależności od tego na ile osób to robimy ja zrobiłem z jednej dość niewielkiej
- warzywa: pomidor, cukinia, por, cebula, czosnek, ostra papryczka chilli
- kilka grzybów mun (podstawowe grzyby w kuchnii chińskiej)
- bazylia, tymianek, oregano, imbir
- można też dodać więcej pietruszki podczas smażenia i sosu pikantego ;)
Przygotowanie:
Do miseczki wlać trochę oliwy z oliwek i dodać curry, sos słodko pikantny, sos sojowy,pietruszkę,musztardę, pieprz i sól do smaku,Pierś z kurczaka pokroić w drobne paski, i obtoczyć we wcześniej przygotowanej marynacie, odstawić do lodówki.Ugotować ryż a w międzyczasie podsmażyć kurczaka dodając warzywa pokrojone w paseczki. Dodać tyle papryczki chilli ile uważamy za konieczne, i wszystkie pozostałe dodatki w tym przyprawy, w razie potrzeby podlać wodą warzywa i smażyć aż do odpowiedniej redukcji wody;) Ugotowany ryż wyłożyć na talerz a na środek ułożyć kurczaka w sosie który powstał podczas smażenia, udekorować np pietruszką ;) Podawać z ryżem ;) Smacznego !!!
0 komentarze:
Prześlij komentarz