Brązowy ryż z kurczakiem i warzywami w pikantnym sosie 
Składniki
Marynata do kurczaka
- oliwa z oliwek
 
- curry
 
- sos sojowy
 
- musztarda
 
- sos słodko pikantny Tao Tao
 
- pieprz
 
- sól
 
- pietruszka
 
Reszta składników
-  1 pierś z kurczaka (w zależności od tego na ile osób to robimy ja zrobiłem z jednej dość niewielkiej  
 
- warzywa: pomidor, cukinia, por, cebula, czosnek, ostra papryczka chilli 
 
- kilka grzybów mun (podstawowe grzyby w kuchnii chińskiej)
 
- bazylia, tymianek, oregano, imbir 
 
- można też dodać więcej pietruszki podczas smażenia  i sosu pikantego ;)
 
Przygotowanie:
Do miseczki wlać trochę oliwy z oliwek i dodać curry, sos słodko pikantny, sos sojowy,pietruszkę,musztardę, pieprz i sól do smaku,Pierś z kurczaka pokroić w drobne paski, i obtoczyć we wcześniej przygotowanej marynacie, odstawić do lodówki.Ugotować ryż a w międzyczasie podsmażyć kurczaka dodając warzywa pokrojone w paseczki. Dodać tyle papryczki chilli ile uważamy za konieczne, i wszystkie pozostałe dodatki w tym przyprawy, w razie potrzeby podlać wodą warzywa i smażyć aż do odpowiedniej redukcji wody;) Ugotowany ryż wyłożyć na talerz a na środek ułożyć kurczaka w sosie który powstał podczas smażenia, udekorować np pietruszką ;) Podawać z ryżem ;) Smacznego !!! 
 
0 komentarze:
Prześlij komentarz