Rosół po chińsku z makaronem i prażynkami krewetkowymi na ostro ;)

1 comment



Rosół po chińsku z makaronem i prażynkami krewetkowymi (mieszanka różnych smaków)


Składniki


  • 1l -1.5 l wody
  • porcja rosołowa z kurczaka
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • cebula
  • papryka żółta
  • por
  • liść laurowy
  • ziele angielskie (3-4 ziarenka)
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • curry
  • grzyby mun (wcześniej namoczone) dodałem ich kilka ;)
  • 1/3 papryczki pepperoni
  • ostre chilli suszone
  • pędy bambusa (jak najmniejszy słoiczek)
  • kurkuma
  • imbir
  • tymianek
  • majeranek
  • sos sojowy
  • starta skórka z cytryny
  • prażynki krewetkowe

Przygotowanie:

Najpierw w garnku z 1 - 1.5 l wody przygotować typowy wywar jak na rosół więc z porcji rosołowej z kurczaka, dodać ziele angielskie i liście laurowe, pora, marchewkę i pietruszkę , selera. Grzyby mun wcześniej zalać wrzątkiem i pomoczyć przez conajmniej 15 minut. Do wywaru gotującego się na wolnym ogniu dodać najpierw pokrojoną w paseczki żółtą paprykę, 1/3 papryczki pepperoni (w zależności od tego jak kto woli, ostrzejsze lub mniej), dodać przyprawy : curry, imbir, kurkumę, sos sojowy, trochę suszonego ostrego chilli, tymianek, majeranek, bazylia. dodać pędy bambusa. Grzyby mun odsączyć z wody i pokroić w paseczki dodać do zupy, do zupy dorzucić startą skórkę z cytryny, i kilka kropel soku wcisnąć do zupy.podgotować jeszcze wszystko razem. Do większej miseczki wrzucić odpowiednią porcję makaronu chińskiego, może być błyskawiczny, lub wcześniej ugotowany sojowy i zalać zupą, dodać do zupy prażynki krewetkowe (gotowe albo przygotowane bezpośrednio przed podaniem np. w mikrofali).

Smacznego!
Next PostNowszy post Previous PostStarszy post Strona główna

1 komentarz:

  1. No kochany, może to nie do końca moja bajka, ale ja rosół kocham gotować :) Chętnie przetestuję Twoją ostrą wersję!

    OdpowiedzUsuń