Rosół po chińsku z makaronem i prażynkami krewetkowymi (mieszanka różnych smaków)
Składniki
- 1l -1.5 l wody
 - porcja rosołowa z kurczaka
 - marchewka
 - pietruszka
 - seler
 - cebula
 - papryka żółta
 - por
 - liść laurowy
 - ziele angielskie (3-4 ziarenka)
 - sól, pieprz
 - majeranek
 - curry
 - grzyby mun (wcześniej namoczone) dodałem ich kilka ;)
 - 1/3 papryczki pepperoni
 - ostre chilli suszone
 - pędy bambusa (jak najmniejszy słoiczek)
 - kurkuma
 - imbir
 - tymianek
 - majeranek
 - sos sojowy
 - starta skórka z cytryny
 - prażynki krewetkowe
 
Przygotowanie:
Najpierw w garnku z 1 - 1.5 l wody przygotować typowy wywar jak na rosół więc z porcji rosołowej z kurczaka, dodać ziele angielskie i liście laurowe, pora, marchewkę i pietruszkę , selera. Grzyby mun wcześniej zalać wrzątkiem i pomoczyć przez conajmniej 15 minut. Do wywaru gotującego się na wolnym ogniu dodać najpierw pokrojoną w paseczki żółtą paprykę, 1/3 papryczki pepperoni (w zależności od tego jak kto woli, ostrzejsze lub mniej), dodać przyprawy : curry, imbir, kurkumę, sos sojowy, trochę suszonego ostrego chilli, tymianek, majeranek, bazylia. dodać pędy bambusa. Grzyby mun odsączyć z wody i pokroić w paseczki dodać do zupy, do zupy dorzucić startą skórkę z cytryny, i kilka kropel soku wcisnąć do zupy.podgotować jeszcze wszystko razem. Do większej miseczki wrzucić odpowiednią porcję makaronu chińskiego, może być błyskawiczny, lub wcześniej ugotowany sojowy i zalać zupą, dodać do zupy prażynki krewetkowe (gotowe albo przygotowane bezpośrednio przed podaniem np. w mikrofali).Smacznego!
No kochany, może to nie do końca moja bajka, ale ja rosół kocham gotować :) Chętnie przetestuję Twoją ostrą wersję!
OdpowiedzUsuń