Składniki
- ponad szklanka makaronu farfalle (kokardki) może być pełnoziarniste
- 4 ząbki czosnku
- ok 150g szpinaku
- bazylia (w tym świeża), tymianek, oregano
- świeża natka pietruszki
- ser pleśniowy (gorgonzola albo lazur)
- 2 łyżki śmietany 12%
- pół piersi z kurczaka
- oliwa z oliwek do smażenia
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.Czosnek drobno posiekać i podsmażyć na patelni z odrobiną oliwki, dodać do niego świeżo posiekaną pietruszę i suszony tymianek i bazylię, podsmażyć wszystko razem.Pół piersi z kurczaka pokroić w dość drobną kostkę i dodać na patelnię krótko wszystko razem smażyć aż kurczak się upiecze, dodać szpinak i jeszcze raz wszystko razem smażyć aż do redukcji wody, dodać 2-3 łyżki śmietany 12% i wymieszać, po redukcji wody zdjąć patelnię z ognia i wcześniej pokrojony w co najmniej centymetrową kostkę ser pleśniowy wrzucamy do tak powstałego sosu lekko mieszając tylko.
Na wyłożony wcześniej na talerz makaron, wylewamy tak powstały sos na makaron na środku i posypujemy świeżą posiekaną pietruszką i układamy świeże listki bazylii.
Smacznego !
Szpinak, szpinak szpinak. Kocham!
OdpowiedzUsuń