Pieczone ziemniaczki z kiełbasą cebulką i boczkiem z dodatkiem dipu czosnkowego

Leave a Comment


Przepis nie jest czymś odkrywczym, szczególnie że już to kiedyś miałem na blogu:

Teraz jest to jednak lekka modyfikacja przepisu dodana marchewka i pół papryki czerwonej i kilka zmian w samej potrawie. Nowością jest jednak dip czosnkowy do niej, który idealnie się z nią skomponował ;)


Ziemniaki pieczone z kiełbaską i cebulką + dip czosnkowy


Składniki


  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • kiełbasa (np. śląska)
  • kilka plasterków boczku
  • kilka większych ziemniaków
  • pół papryki czerwonej
  • zioła prowansalskie, bazylii, oreganao, tymianek
  • tłuszcz do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na dip czosnkowy


  • 150g śmietany 12%
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • świeży koperek, pietruszka
  • suszony tymianek, bazylia i oregano
  • łyżeczka cukru
  • czubata łyżka majonezu, ewentualnie troszkę więcej
  • kilka kropel soku wyciśniętego z cytryny
  • sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:


Patelnię rozgrzać z odrobiną oliwy, cebulkę pokroić dość drobno,podobnie boczek, kiełbasę pokroić w większą kosteczkę.Ziemniaki obrać i pokroić również w kosteczkę , na patelnię wrzucić cebulkę i kiełbasę najpierw, trochę zeszklić cebulę, dodać marchewkę i paprykę pokrojoną w paseczki, dodać ziemniaki i smażyć do uzyskaniu rumianego koloru, podczas smażenia przyprawić trochę solą i pieprzem i ziołami prowansalskimi. Składniki dipu czosnkowego dokładnie ze sobą wymieszać podawać jako dodatek ;) Smacznego..

To bardzo prosty przepis ale bardzo smaczny ;)

Next PostNowszy post Previous PostStarszy post Strona główna

0 komentarze:

Prześlij komentarz