Przepis nie jest czymś odkrywczym, szczególnie że już to kiedyś miałem na blogu:
Teraz jest to jednak lekka modyfikacja przepisu dodana marchewka i pół papryki czerwonej i kilka zmian w samej potrawie. Nowością jest jednak dip czosnkowy do niej, który idealnie się z nią skomponował ;)
Ziemniaki pieczone z kiełbaską i cebulką + dip czosnkowy
Składniki
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- kiełbasa (np. śląska)
- kilka plasterków boczku
- kilka większych ziemniaków
- pół papryki czerwonej
- zioła prowansalskie, bazylii, oreganao, tymianek
- tłuszcz do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Składniki na dip czosnkowy
- 150g śmietany 12%
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- świeży koperek, pietruszka
- suszony tymianek, bazylia i oregano
- łyżeczka cukru
- czubata łyżka majonezu, ewentualnie troszkę więcej
- kilka kropel soku wyciśniętego z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Patelnię rozgrzać z odrobiną oliwy, cebulkę pokroić dość drobno,podobnie boczek, kiełbasę pokroić w większą kosteczkę.Ziemniaki obrać i pokroić również w kosteczkę , na patelnię wrzucić cebulkę i kiełbasę najpierw, trochę zeszklić cebulę, dodać marchewkę i paprykę pokrojoną w paseczki, dodać ziemniaki i smażyć do uzyskaniu rumianego koloru, podczas smażenia przyprawić trochę solą i pieprzem i ziołami prowansalskimi. Składniki dipu czosnkowego dokładnie ze sobą wymieszać podawać jako dodatek ;) Smacznego..
To bardzo prosty przepis ale bardzo smaczny ;)
0 komentarze:
Prześlij komentarz