Frytki belgijskie
Składniki
- ziemniaki pokrojone w równe paski o około centymetrowej grubości
- cukier
- olej
- sól
Przygotowanie:
Pokrojone ziemniaki wrzucić do garnka z wrzątkiem i dwoma łyżeczkami cukru ( dzięki temu frytki będą miały ładny złoty kolorek). Po pięciu minutach frytki odcedź i osusz na ściereczce z wody . Olej we frytkownicy rozgrzej do 160 stopni. Wrzuć tak osuszone z wody frytki, a gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmij je i przełóż na papierowe ręczniki, które wchłoną tym razem tłuszcz z ich powierzchni. Teraz rozgrzej olej o dodatkowe 20 stopni, wrzuć jeszcze raz frytki i smaż do momentu, aż skórka się zazłoci na odpowiedni kolor. Odcedź frytki, posól i podawaj z różnymi sosami np majonezem. Smacznego
0 komentarze:
Prześlij komentarz