Maślane ciasto biszkoptowe

Leave a Comment

Maślane ciasto biszkoptowe - przepis z książki  Nigelli Lawson 

Postanowiłem w końcu skorzystać z  głównej funkcji piekarnika i upiec jakieś ciasto. Zacząlem od czegoś prostego, przepis wydał mi się łatwy więc postanowiłem spróbować, wyszło bardzo smacznie :)

A oto ten przepis, który okazał się strzałem w dziesiątkę, jak na pierwsze pieczenie:

Składniki

  • - 240 g miękkiego masła
  • - 200 g drobnego cukru + trochę do oprószenia 
  • - otarta skórka i sok z jednej cytryny
  • - 3 duże jajka
  • - 300 g mąki pszennej 
  • - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do temp. 170 st. Keksówkę wysmarować lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i skórką z cytryny. Ucierając dodawać po jednym jajku i jednej łyżce mąki. Delikatnie wmieszać resztę mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać sok z cytryny. Przełożyć do keksówki. Całość oprószyć cukrem (ok. 3 łyżki). Piec ok. 1 godziny (do suchego potyczka). Po upieczeniu, formę postawić na metalowej kratce do ostygnięcia.


Next PostNowszy post Previous PostStarszy post Strona główna

0 komentarze:

Prześlij komentarz