Pikantna zupa krewetkowa po wietnamsku

Leave a Comment


Pikantna zupa krewetkowa po wietnamsku

Składniki

  • woda
  • warzywa (marchew, pietruszka, seler,por ,cebula,papryka czerwona ,cukinia)
  • kostka warzywna 
  • pietruszka
  • kiełki fasoli mung
  • pędy bambusa
  • starta na tarce skórka limonki
  • szczypta curry
  • pieprz i sól do smaku
  • imbir surowy i sproszkowany
  • czosnek
  • sos sojowy
  • pikantny sos chilli
  • krewetki  (ilość w zależności od porcji)

Przygotowanie:

Paprykę, marchewkę , pietruszkę, i seler pokroić w drobne paseczki, pokroić w krążki pora, i  cukinię w ćwierć plasterki. Do garnka wlać wodę, wrzucić tam  tak pokrojone warzywa  , do gotowania dodać też szczyptę curry, kostkę warzywną, trochę sosu sojowego, dwa ząbki czosnku, kilka plasterków surowego imbiru (trzeba go wyjąć przed podaniem bo ma tylko nadać aromat), zetrzeć skórkę z limonki, dodać pędy bambusa  i trochę świeżej pietruszki, gotować, cały czas pilnując by wywar nie gotował się zbyt mocno, bo będzie mętny, to typowy slow food, jak już warzywa trochę zmiękną dodać sos chili  pikantną paprykę,  krewetki wcześniej rozmrożone i przygotowane i kiełki fasoli mung, teraz powinno się to wszystko powoli jeszcze trochę podgotować, ale niezbyt długo, by krewetki nie stwardniały ale oddały swój smak zupie, w razie czego całość można przyprawić sosem chilli, pieprzem i sproszkowanym imbirem by było odpowiednio pikantna  :) Na koniec całość posypać świeżo siekaną pietruszką  Smacznego :)


Next PostNowszy post Previous PostStarszy post Strona główna

0 komentarze:

Publikowanie komentarza