Pierogi z farszem z soczewicy,i z farszem z kapustą i grzybami

Leave a Comment


Pierogi z farszem z soczewicy i z farszem z kapustą i grzybami


Składniki

Ciasto

  • ok. 400 g mąki
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • jedno żółtko
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

Farsz (z soczewicy)

  • ok.300g zielonej soczewicy
  • papryka czerwona słodka
  • zeszklona na patelni duża cebula
  • pieprz i sól do smaku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki łagodnego curry

Przygotowanie farszu(soczewica):

Dzień wcześniej soczewicę bardzo dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i zostawiamy, żeby się moczyła przez całą noc. Do nowego garnka wlewamy 2 szklanki wody. Wsypujemy tam płukaną na sitku soczewicę, dodajemy  liście laurowe, ziele angielskie i trochę soli. Gotujemy bez przykrycia od czasu do czasu mieszając, aż soczewica zacznie się rozpadać i powstanie gęsta papka. Wyjąć przyprawy i przestudzić.. Ugotowaną soczewicę odsączamy na sicie i po ostygnięciu mieszamy z podsmażoną cebulą i Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czerwoną papryką, po czym ucieramy ją na dość jednolitą masę.Farsz gotowy.

Farsz (kapusta i grzyby)

  • grzyby suszone (w zależności od ilości farszu, ja użyłem więcej niż ich garść)
  • kapusta kiszona (300g)
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kminek
  • sól i pieprz do smaku
  • zeszklona na patelni duża cebula

Przygotowanie farszu(kapusta i grzyby):

Dzień wcześniej suszone grzyby bardzo dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i zostawiamy, żeby się moczyły przez całą noc. Nazajutrz gotujemy grzyby przez ok. 30 minut, i odcedzamy grzyby zachowując wywar.Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na masełku, aż się zezłoci.
Kapustę delikatnie odciskamy, wkładamy do garnka, wlewamy zachowany z gotowania wywar z grzybów, uzupełniamy zimną wodą tak, aby zakryła kapustę. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy, aż kapusta będzie miękka (ok. 30 minut). Ugotowaną kapustę musimy  odsączyć i posiekać. Dodajemy do tak posiekanej kapusty, cebulkę i drobno pokrojone grzyby  . Przyprawiamy solą i pieprzem, Pieprzu nie żalujemy. 

Przygotowanie ciasta:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli. Na środku robimy dołek, dodajemy roztopione masło i żółtko. Zaczynamy mieszać  dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite.
Rozwałkowujemy dość cienko (ok. 2 mm). Wycinamy za pomocą foremki lub szklanki koła. Nakładamy do nich przygotowane wcześniej farsze. Dobrze zaklejamy brzegi by się nie rozkleiły podczas gotowania. Gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do miski. Dodajemy zesmażoną na tłuszczu cebulkę, żeby pierogi się do siebie nie poprzyklejały. Pierogi możemy podzielić na mniejsze porcje i po zupełnym wystygnięciu, zamrozić, będą na później. Smacznego :) 







Next PostNowszy post Previous PostStarszy post Strona główna

0 komentarze:

Prześlij komentarz