Farfalle ze szpinakiem i serem pleśniowym

1 comment


Składniki


  • ponad szklanka makaronu farfalle (kokardki) może być pełnoziarniste
  • 4 ząbki czosnku
  • ok 150g szpinaku
  • bazylia (w tym świeża), tymianek, oregano
  • świeża natka pietruszki
  • ser pleśniowy (gorgonzola albo lazur)
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • pół piersi z kurczaka
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.Czosnek drobno posiekać i podsmażyć na patelni z odrobiną oliwki, dodać do niego świeżo posiekaną pietruszę i suszony tymianek i bazylię, podsmażyć wszystko razem.
Pół piersi z kurczaka pokroić w dość drobną kostkę i dodać na patelnię krótko wszystko razem smażyć aż kurczak się upiecze, dodać szpinak i jeszcze raz wszystko razem smażyć aż do redukcji wody, dodać 2-3 łyżki śmietany 12% i wymieszać, po redukcji wody zdjąć patelnię z ognia i wcześniej pokrojony w co najmniej centymetrową kostkę ser pleśniowy wrzucamy do tak powstałego sosu lekko mieszając tylko.
Na wyłożony wcześniej na talerz makaron, wylewamy tak powstały sos na makaron na środku i posypujemy świeżą posiekaną pietruszką i układamy świeże listki bazylii.

Smacznego !


Next PostNowszy post Previous PostStarszy post Strona główna

1 komentarz: