Ciasto czekoladowe... z mikrofali
Ten przepis jest z pewnością każdemu z was znany, niemniej jednak jest przydatne go znać by w szybki sposób przygotować ciasto, np do kawy ;)
Składniki
- 8 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki kakao
- 6 łyżek mleka
- 6 łyżek oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szybka polewa
- kawałek masła
- kakao
- trochę mleka
- kilka łyżeczek cukru
Przygotowanie:
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia najpierw przesiewamy do miseczki w której będziemy mieszali składniki po czym dodajemy pozostałe składnki w tym jajka i wszystko dokładnie mieszamy, tak powstałą masę wlewamy do naczynia żaoodpornego i wstawiamy do mikrofali na najwyższą moc na ok 3-4 minuty (600 W) , po ostudzeniu ciasta możemy polać go polewą i obsypać cukrem pudrem.. Jak przygotować polewę w niewielkim naczyniu roztopić masło dodać kakao i trochę mleka, dodać kilka łyżek cukru, całość trochę pogotować aż odpowiednio zgęstnieje, powstałą polewą oblać ciasto ;)Smacznego ! Ciasto jest idealnym dodatkiem do porannej kawy ;)
Genialne :) I ekspresowe w rzeczy samej! Wybaczam Ci zatem tą dłuższą nieobecność :)
OdpowiedzUsuń